Mieleeni muistui tarina reilun kymmenen vuoden takaa. Oltiin porukalla pelaamassa Aliasta, kaikki pelaajat olivat opiskelijoita osa yliopistolla osa ammattikorkeassa. Kaksi poikaa pelasti parina ja toiselle tuli selitettäväksi taloustieteen termi. Selitys meni jotenkin näin "se kun kaikilla menee tosi huonosti ja ihmiset menettää duunejaan ja ...". "Inflaatio!" toinen huusi välittömästi. Se oli oikein ja pojat jatkoi seuraavaan. Kenenkään ilme ei värähtänytkään.
Tässä oli kyseessä muutaman yksittäisen ihmisen yhteinen väärinymmärrys kevyesti humaltuneena, mutta silti tämä hetki on jäänyt elävästi muistiin. Sen jälkeen olen kohtuullisen usein huomannut kuinka monet paljonkin käytetyt termit eivät kerro monille yhtään mitään. Keskusteluissa huomaa, että jotkut tippuvat kärryiltä tai käyttävät termejä ihan väärissä paikoissa.
Jostain syystä ihmisiin on syntynyt niin suuri häpeän pelko, että harva uskaltaa kysyä termeistä jotka toiset olettavat sinun tuntevan. Tämä tekee ihmisistä paljon tyhmempiä. Asioiden ymmärtäminen on tärkeämpää kuin hienojen sanojen ulkoa osaaminen.
Työelämässä tämä vielä korostuu. Siellä ei varsinkaan uskalleta kysyä, että mitä joku termi tarkoittaa. Sitten sivussa salaa googlataan ja koitetaan päästä kärryille. Lisäksi jotkut koittavat hyväksikäyttää tätä ja piilottavat osaamattomuutensa hienojen sanojen taakse. Kunnon osaajat osaavat aina kertoa asioista niin että kaikki muutkin ymmärtävät, ihan kaikki.
Lapset oppivat kysymällä "mitä tarkoittaa [joku]". Aikuisten pitäisi muistaa tämä myös. Tyhmät kysymykset eivät ole tyhmiä vaan joskus niitä kaikista viisaimpia. Niitä jotka avaavat keskustelun ihan uudelle tasolle. Niin usein ihmiset puhuvat jostain abstraktista asiasta yhdessä tarkoittaen ihan toista kuin toiset.
Koittakaapa itse. Ensi kerralla kun joku viljelee jotain hienoa termiä keskustelussa, niin kysykää, niin mitä sillä [x:llä] tarkoititkaan?
Tämän tekstin on kirjoittanut +Henri Hämäläinen
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti